350g ve Üzeri Tüm Kahvelerde Kargo Bizden.

Kahve Demleme Yöntemleri-7 / Moka Pot

Estetik görünümü ve pratik kullanımı ile pek çok kahve tüketicisi tarafından tercih edilen bir demleme ekipmanı olan Moka Pot’un esin kaynağının çamaşır makineleri olduğunu biliyor muydunuz?

Moka Pot’un hikayesi 1918'de Alfonso Bialetti'nin 10 yıldır alüminyum endüstrisinde çalıştığı Fransa'dan İtalya'ya dönerek metal ev eşyaları üreten bir atölye kurmasıyla başlıyor. Bialetti, küçük ve merkezi bir boruyla kapalı kazanlarda giysilerini yıkayan kadınları izliyor ve borunun kazanın altındaki sabunlu suyu çekip ıslak çamaşırların üzerine yaydığını gözlemliyor. İtalyanların evlerinde espresso kalitesinde içmelerine olanak tanıyan bir kahve makinesi yapmak için de bu fikri uyarlamaya karar veriyor ve Moka Express’in hikayesi başlamış oluyor. Tasarladığı ekipmanda, sıcak su kahvenin içinden yukarı doğru geçerek bir tüpten yükseliyor ve kahvenin telvesi altta kaldığından demlenmiş kahvenin herhangi bir ilave kahve filtresinden geçmesi gerekmiyor. Espresso makinelerinin aksine sadece kaynamış suyun sağladığı 2 bar civarında bir basınçla demleme yapıyor ve aslında ortaya tam anlamıyla bir espresso çıkaramıyor olsa da sağladığı kullanım kolaylığı ve elde edilen kahvenin tat yoğunluğu İtalyan halkını oldukça tatmin ediyor.

Adını kahvesiyle meşhur Yemen'in Mocha şehrinden alan bu ekipman kısa sürede ciddi bir satış başarısı elde ediyor ve Moka Express halen ilk tasarımına sadık olarak üretilmeye devam ediyor.   

Bu kadar popüler olmasının bir nedeni de piyasaya çıktığı dönemin Avrupa’nın ikinci Dünya Savaşı’na giden bir zaman dilimi olması ve ekonomik krizin İtalya’yı derinden sarsıyor olmasıydı. Yaşamlarından ve keyiflerinden tasarruf etmek zorunda olan İtalya halkı için böyle bir dönemde Moka Pot ile tanışmak büyük şanstı çünkü espresso içmek için kafelere gitmek yerine artık kahvelerini evlerinde hazırlayabileceklerdi.

Günümüze gelirsek, Moka Pot pratik ve ekonomik olmasından ötürü halen en çok tercih edilen kahve demleme ekipmanları arasında yer almaktadır. Bialetti markası dünya genelinde öncülüğünü sürdürmeye devam etse de farklı markaların sadece alüminyum değil, paslanmaz çelikten de ürettiği ve aynı çalışma mantığıyla demleme yapılabilen ekipmanlarına da rastlamak artık mümkündür.

Peki Moka Pot ile nasıl demleme yapılır?

Moka Pot ekipmanın aşağıdan yukarıya olmak üzere; su haznesi, öğütülmüş kahveyi içine koyacağınız metal filtre ve demlenen kahvenin dolacağı hazne olmak üzere üç ayrı bölümü vardır.  

Demlemeye başlamadan önce birkaç önemli noktaya da değinmek isteriz:

  • İyi bir kahve deneyimi, doğru demleme süreci ve ekipmanınızın uzun ömürlü olması adına demlemeye başlamadan önce potunuzun temiz olması oldukça önemlidir.
  • Espresso öğütümü Moka Pot için biraz ince kalmaktadır. Dolayısıyla kahvenizi sofra tuzu kalınlığını baz alarak öğütmenizi öneririz.
  • Moka Pot ile demleme yapmak için ihtiyacımız olan sadece iki şey vardır, su ve kahve. Demleme esnasında kullanacağınız suyu oda sıcaklığında da kullanabilirsiniz, ayrı bir yerde ısıtarak da kullanabilirsiniz. Demlemeye sıcak su ile başlarsanız potunuz ateş üzerinde daha az süre geçirir ve böylece içerisinde yer alan kahveler de ısıyla daha az temas eder. Tüm demleme yöntemlerinde olduğu gibi bu da elde edeceğimiz kahvenin tat profilini daha doğru deneyimlemenizi sağlar.

Demlemeye başlayabiliriz:

  • Suyu Moka Pot’un su için ayrılan en alt haznesine, haznenin içerisinde yer alan güvenlik valfinin altında kalacak şekilde koyun.
  • Yukarıda belirttiğimiz şekilde sofra tuzu kalınlığında öğüttükten sonra kahvenizi de orta katmanda yer alan filtre kısmına silme ve üzeri düz bir şekilde koyun. Kahvenin filtre haznesinde üzeri düz bir şekilde yer alması önemlidir ancak kesinlikle bastırılmadan koyulması gerekmektedir.

  • Su ve kahveyi haznelerine koyduktan sonra Moka Pot’u kısık bir ateşin üzerine yerleştirebilirsiniz. Demleme, suyun ortaya çıkan buhar ile oluşan basınç sayesinde kanaldan yukarıya doğru çıkmaya ve kahve ile buluşmasıyla başlayacaktır.

  • Kısa bir süre sonra kahveyi en üst haznede görmeye başlamış olmanız gerekir. Zaman zaman Moka Pot’un kapağını açarak demleme sürecini kontrol edebilirsiniz. Kahvenizin renginin koyudan açık kahverengine dönmesi ve suyun bitmesi demlemenin de bittiğini gösterir ve Moka Pot’u ısı kaynağından almanın vakti gelmiş demektir. Pot, bu süreden daha fazla ısıya maruz kalırsa hem kahvenizde hem de potunuzda yanma süreci başlayacaktır.

Sıcak potun içerisinde daha fazla zaman geçirmemesi gerektiği için kahveyi hemen bir fincana aktarmakta fayda vardır.

Bir sonraki demlemenizin de aynı kalite olması ve ekipmanınızı uzun ömürlü kullanmak adına tüm parçalarını temizlemeyi lütfen ihmal etmeyiniz ve bulaşık makinesinde yıkamayanız.

Sitemizde yer alan Brezilya ve Colombiya bölgesi kahvelerimiz ve Blend X harmanımızın filtre ya da espresso kavurmaları Moka Pot demleme için tercih edilebilir. 

 

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın