350g ve Üzeri Tüm Kahvelerde Kargo Bizden.

Kahvenin Sağlığımıza Faydaları

Uyanınca kendimize gelelim diye içtiğimiz, iş aralarında verdiğimiz molaların ya da dostlarımızla yaptığımız sohbetlerin eşlikçisi vs. Siz ne amaçla ya da ne sıklıkla kahve tüketiyorsunuz bilmiyoruz ama dengeli tüketilen bir çok besin gibi kahvenin de bedenimizi farklı pek çok noktada beslediğini biliyor musunuz?

Yapılan bilimsel araştırmalar gösteriyor ki kahve, özellikle içeriğindeki kafein, yüksek miktarda antioksidan ve diğer besin içerikleri sayesinde kalp sağlığından karaciğer sağlığına kadar pek çok noktada sağlığımıza olumlu yönde katkı sağlıyor.

Kahve, faydaları ve hastalıklar üzerindeki etkileri konusunda bilimsel araştırmalara sıklıkla konu olan besin türlerinden bir tanesidir. İçeriğinde yer alan yararlı bileşenler sayesinde ruhsal ve bilişsel fonksiyonlar başta olmak üzere genel olarak sağlık durumunu iyileştirmeye yardımcı olan kahvenin pek çok hastalıktan korunmada da oldukça etkili olduğu bilimsel araştırmaların bir sonucu olarak belirtilmektedir. Zihni açması, uyanıklığı & enerji düzeyini arttırması ve zindelik sağlaması gibi etkileriyle bilinse de kahvenin faydaları bunlarla sınırlı değildir.

Neticede tükettiğimiz şey bir meyvenin çekirdeği ve her meyve gibi sağlımıza faydalı bileşenler içeriyor olması oldukça normal.

Her türlü gıda ve içecekte olduğu gibi her şeyin fazlası da zarardır hatırlatmamızdan sonra kahvenin sağlığımıza ne gibi faydaları olduğuna değinmek isteriz.

Önemli Not: Biz tabi ki sizlerle belirli araştırmaların sonuçlarını paylaştık. Tekrar belirtmek isteriz ki herhangi bir sağlık sorununuz var ise veya herhangi bir sebeple ilaç kullanıyorsanız sizin için zararlı olabileceğini göz önünde bulundurarak kahve tüketmeye başlamadan önce mutlaka hekiminize danışınız.

Referans alınan çalışmalar parantez içerisinde "ref" olarak belirtilmiştir.

  1. Enerji seviyemizi yükselttiği belirtilmektedir.

Kahve, insanların daha az yorgun hissetmesine ve enerji seviyelerini yükseltmesine yardımcı olabilir. (ref). Bunun nedeni ise dünyada en yaygın tüketilen psikoaktif madde olan kafein içermesidir (ref). Yapılan araştırmalarda bu etki şu şekilde açıklanıyor: Kahve içtikten sonra kafein kan dolaşımınıza oradan da beyninize ulaşır (ref). Beyinde kafein, inhibitör nörotransmitter adenosini bloke eder. Bu olduğunda, norepinefrin ve dopamin gibi diğer nörotransmitterlerin miktarı artar ve nöronların daha fazla ateşlenmesine yol açar (ref). İnsanlarda yapılan birçok kontrollü çalışmada, kahvenin hafıza, ruh hali, uyanıklık, enerji seviyeleri, tepki süreleri ve genel zihinsel işlev dahil olmak üzere beyin fonksiyonunun çeşitli yönlerini iyileştirdiğini gösterdiği belirtilmektedir. (ref

  1. Yağ yakımına yardımcı olduğu belirtilmektedir.

Kafeinin yağ yakmaya yardımcı olduğu kanıtlanmış birkaç doğal maddeden biri olduğu belirtilmektedir. Yapılan bazı araştırmalar, kafeinin metabolizma hızınızı %3-11 oranında artırabildiğini göstermektedir. (ref 1-ref 2).

  1. Fiziksel performansı iyileştirdiği belirtilmektedir.

Kafeinin sinir sisteminizi uyardığı ve yağ hücrelerine vücut yağını parçalama sinyali verdiği, aynı zamanda da kanımızdaki epinefrin (adrenalin) seviyesini arttırdığı belirtilmektedir.(ref).

Kafein, vücut yağını parçalayarak serbest yağ asitlerini yakıt olarak kullanılabilir hale getirir. Bunun sonucunda da kafeinin fiziksel performansı ortalama olarak %11-12 oranında iyileştirdiği belirtilmektedir. (ref)

  1. Besin deposu ve antioksidan olduğu belirtilmektedir.

Araştırmalar, kahve içerisindeki antioksidan miktarının birçok meyve ve sebzeden fazla olduğunu göstermektedir. (ref)

Tek bir fincan kahvenin aşağıdaki besin içeriklerine sahip olduğu belirtilmektedir:

Riboflavin (B2 vitamini): Referans Günlük Alımın (RGA) %11'i.

Pantotenik asit (B5 vitamini): RGA’nın %6'sı.

Manganez ve potasyum: RGAI'nin %3'ü.

Magnezyum ve niasin (B3 vitamini): RGA'nin %2'si.

  1. Tip 2 diyabet riskinizi düşürebileceği belirtilmektedir.

Yapılan bazı araştırmalarda, en çok kahve içen kişilerin tip 2 diyabet hastalığına yakalanma riskinin %23-50 daha düşük olduğunu gözlemlendiği belirtilmektedir.  (ref)

Yine yapılan bir araştırmada, 457.922 kişide yapılan 18 çalışmanın sonuçlarına göre, günlük bir fincan kahve içenlerin tip 2 diyabet riskinin %7 oranında azaldığı belirtilmiştir. (ref)

  1. Alzheimer, Parkinson ve Demans hastalıklarına karşı koruduğu belirtilmektedir.

Bu hastalıklarda sağlıklı beslenme ve bazı besin türlerinin düzenli olarak tüketiminin diğer pek çok hastalık türüne oranla çok daha büyük önem taşıdığı söylenmektedir. Nörodejeneratif hastalıkların önlenmesi konusunda oldukça etkili olduğu bilinen kahveyi düzenli olarak tüketenlerde Alzheimer hastalığının görülme olasılığının %65'e kadar azaltılabileceğini, Parkinson hastalığının görülme olasılığının ise %30-60 civarında azaltılabileceğini gösteren bilimsel araştırmalar mevcuttur. (ref1-ref2-ref3

  1. Kansere ve kardiyovasküler hastalıklara karşı koruma sağladığı belirtilmektedir.

Kahve, antioksidan içeriği oldukça yüksek olan bir besindir. Yüksek antioksidan içeriği sayesinde düzenli olarak kahve tüketen bireylerde karaciğer kanseri ve kolorektal kanser türleri başta olmak üzere birçok kanser türüne yakalanma riskinin önemli ölçüde azaldığını gösteren bilimsel araştırmalar söz konusudur. Hücre yapısını koruyarak kontrolsüz çoğalmayı önleyen kahvenin, aynı zamanda diyabet ve kardiyovasküler hastalıklardan korunmaya yardımcı olarak yaşam süresini artırdığı da bilinmektedir. (ref)

Yorum yapın

Yorumların yayınlanabilmesi için onaylanması gerektiğini lütfen unutmayın